Αναρτήθηκε από: avradoridas | 03/11/2017

Ανοιχτή επιστολή της τ. βουλευτή κ. Α.Μανδρέκα προς την υπουργό Πολιτισμού, για τη στελέχωση με Φυλακτικό Προσωπικό του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου Δελφών

Προς:

την Υπουργό Πολιτισμού,

κα Λυδία Κονιόρδου,

Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα – 106 82.

Κοινοποίηση:

Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά,

Λεωφόρος Αμαλίας 12, Αθήνα – 105 57.

 Θέμα: Στελέχωση με Φυλακτικό Προσωπικό του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου Δελφών, αρμοδιότητας της Ι’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Δελφών , ώστε να αποφευχθεί η προγραμματιζόμενη υπολειτουργία τους.

 Αξιότιμη, Κυρία Υπουργέ,

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά την τεράστια αξία του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών που αποτελεί αναγνωρισμένο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, όπως, επίσης, γνωρίζετε ότι ο ευρύτερος Αρχαιολογικός αυτός Χώρος μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των σημαντικών Ελληνικών Μνημείων με την υψηλότερη επισκεψιμότητα.

Ο Αρχαιολογικός Θησαυρός των Δελφών, λοιπόν, δεν αποτελεί μόνο ανυπολόγιστης αξίας Πολιτιστική «περιουσία» της Ελλάδας, του Νομού Φωκίδας αλλά και της πόλης των Δελφών, αλλά και σημαντική πηγή Εσόδων αφού αυτός ο Θησαυρός κεφαλαιοποιείται μέσα από την σύνδεσή του με τον Τουρισμό.

Είναι σαφές ότι ο Τουρισμός αποτελεί κεφάλαιο Ανάπτυξης στο οποίο επενδύει, όχι μόνο η Ελληνική Πολιτεία, αλλά και οι πολίτες της μικρής και φτωχής περιοχής μας, οι οποίοι έχουν επαγγελματικά στραφεί προς αυτόν, (Τουρισμό). Εξάλλου, για τους περισσότερους από αυτούς, η συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση αποτέλεσε μονόδρομο, δεδομένου ότι αποκλείεται διαφορετική αναπτυξιακή διέξοδος, εξαιτίας και των πολλαπλών δεσμεύσεων, οικιστικών και άλλων, που έχουν επιβληθεί λόγω του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών.

Τόσο οι θεσμικοί φορείς, όσο και οι πολίτες, συμφωνούν στον τουριστικό προσανατολισμό της περιοχής, επενδύουν σε αυτόν και αναλώνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της αύξησης του Τουρισμού και της επισκεψιμότητας.

Η χαρά μας, λοιπόν, είναι μεγάλη όταν πληροφορούμαστε από την Ι’ Εφορία Αρχαιοτήτων Δελφών ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, τα εκδοθέντα εισιτήρια για στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών για τη θερινή σεζόν αυξήθηκαν κατά ποσοστό 37% σε σύγκριση με πέρυσι.

Και μπορεί το κυριότερο μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια αυτά να εισρέουν στον «κορβανά» του Υπουργείου Πολιτισμού, όμως, η άνοδος της επισκεψιμότητας επιφέρει οφέλη και στην τοπική οικονομία.

Αντίθετα, Κυρία Υπουργέ, προκαλεί σε όλους μεγάλη λύπη αλλά και αγωνία και αναταραχή στους επαγγελματίες του κλάδου, η πληροφορία ότι για τη χειμερινή σεζόν, τόσο το Μουσείο, όσο και ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών, επιβάλλεται να παραμένουν κλειστά για μία, (1), ημέρα κάθε εβδομάδα, εξαιτίας της Έλλειψης Φυλακτικού Προσωπικού.

Καθίσταται σαφές ότι, άν για ολόκληρη τη σεζόν, που ισχύει το χειμερινό ωράριο  και περιλαμβάνει και τους μήνες της άνοιξης, για μία ημέρα κάθε εβδομάδα, παραμένει κλειστό το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος, το πλήγμα για τη φήμη των μνημείων και της εν γένει περιοχής των Δελφών θα είναι μεγάλο και μη αναστρέψιμο.

Μεγάλο, εξάλλου, θα είναι και το πλήγμα στην τοπική οικονομία και ειδικότερα στα εισοδήματα όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον Τουρισμό, δηλαδή των Ξενοδόχων, Επαγγελματιών Εστίασης και Διασκέδασης, των Ξεναγών, των Εμπόρων, των οδηγών Λεωφορείων, Ταξί, κ.λ.π.

Άλλωστε, θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην γενικότερη εικόνα της Ελλάδας και του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος.

Γνωρίζουμε, ότι πέρυσι, το Υπουργείο Πολιτισμού μερίμνησε εγκαίρως και προέβλεψε για τη σεζόν του χειμερινού ωραρίου θέσεις εργασίας φυλακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου και μέσω προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ προσέλαβε επιπλέον Αρχαιοφύλακες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε και φέτος…

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάσθε, Κυρία Υπουργέ,

Γιατί και για τη φετινή σεζόν, που θα ισχύσει το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου Δελφών, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προέβλεψε την πρόσληψη του αναγκαίου Φυλακτικού Προσωπικού, έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε οι χώροι αυτοί να λειτουργήσουν, όπως και πέρυσι, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας;

Πώς είναι δυνατόν, όσες προσπάθειες κι άν καταβάλλει η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Δελφών αλλά και το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται σε αυτή, να καταρτιστεί πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα – βάρδιες, όταν το μόνιμο Φυλακτικό Προσωπικό δεν ξεπερνά τα 17 άτομα;

Πώς είναι δυνατόν, εξάλλου, με αυτό το Φυλακτικό Προσωπικό, που όπως αναφέρθηκε δεν ξεπερνά τους 17, να φυλαχθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, κάθε μέρα της εβδομάδας, ο τεράστιος Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών αλλά και το Μουσείο;

Ποιός, άραγε, θα αποκαταστήσει τη ζημία στη φήμη των συγκεκριμένων Αρχαιολογικών Χώρων των Δελφών, αλλά και την οικονομική ζημία των επαγγελματιών Τουρισμού των Δελφών καθώς και της ευρύτερης περιοχής;

Πιστεύοντας ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στα τεθέντα ζητήματα, ελπίζουμε ότι θα στέρξετε με θετικό τρόπο στο δίκαιο αίτημα για την πρόσληψη ικανού αριθμού Φυλακτικού Προσωπικού για τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Δελφών, και ότι θα προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια.

 Άμφισσα 1 Νοεμβρίου 2017,

Με τιμή,

Ασπασία Μανδρέκα, Βουλευτής Φωκίδας 2012-2014.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: