Αναρτήθηκε από: avradoridas | 27/07/2017

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ύδρευση στη Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα ο έλεγχος της ποιότητας νερού ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δωρίδος ;

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ύδρευση στο Μαλανδρίνο.

Παρ’ όλες τις έγγραφες, καθώς και τηλεφωνικές οχλήσεις, του Προέδρου της Τοπική Κοινότητας Μαλανδρίνου κ. Θεοχάρη Μανιτάρα, τόσο προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, όσο και προς τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, οι απαιτούμενες επισκευές στα δύο αντλιοστάσια και στη γεώτρηση στη θέση «Παναγιά» δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η αγανάκτηση και οι αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, καθότι εκτός της μη παροχής ικανοποιητικής ποσότητας νερού ύδρευσης, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τη δημόσια υγεία.

Για το θέμα προγραμματίζεται γενική συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού και να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν.

Με απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Μαλανδρίνου, καυτηριάζει την ανοχή και την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην υδροδότηση του χωριού και δίνει διορία πέντε ημερών στο Δήμαρχο Δωρίδας και σε κάθε αρμόδιο, να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων της ύδρευσης του χωρίου, διαφορετικά επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Εκτός των άλλων το Τοπικό Συμβούλιο Μαλανδρίνου ζητά να του χορηγηθούν αντίγραφα των αναλύσεων νερού της Τοπικής Κοινότητας.

Αλλά για ποιες αναλύσεις νερού μιλάμε ;;;

Γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα ο έλεγχος της ποιότητας νερού ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δωρίδος ;

Για να υπάρξουν συνολικά αποτελέσματα αναλύσεων του νερού ύδρευσης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος του νερού στο σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δωρίδος, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και προβληματισμό μεταξύ των πολιτών της Δωρίδας, ιδιαίτερα μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν σε χωρίο της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων.

Σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. Δημάρχου υπεύθυνος για την εποπτεία θεμάτων ύδρευσης παραδέχτηκε, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος, ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος της ποιότητας του νερού ύδρευσης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Άραγε τι περιμένουν ο κ. Δήμαρχος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Δωρίδος, να περάσει το καλοκαίρι και κατόπιν να ολοκληρώσουν τους επιβεβλημένους ελέγχους της ποιότητας του νερού ύδρευσης ;

Οι πολίτες της Δωρίδας απαιτούν άμεσε και συγκεκριμένες απαντήσεις:

 • Γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες του νερού ύδρευσης ;
 • Πότε θα ολοκληρωθούν οι δειγματοληψίες του νερού στις Τοπικές Κοινότητες της Δωρίδας ;
 • Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, ανά Τοπική Κοινότητα ;

Κύριε Δήμαρχε, η Πρόληψη είναι καλλίτερη από τη Θεραπεία.

 

Για την ενημέρωση σας, επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο του Προέδρου της Τ.Κ. Μαλανδρίνου, καθώς  και σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαλανδρίνου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ                                                             Μαλανδρίνο 13-07-2017

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                      Αριθ. Πρωτ.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ

               

                                      ΠΡΟΣ:  1) Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γεώργιο Καπεντζώνη

2) Αντιδήμαρχο Δημοτικής Eνότητας Λιδωρικίου κ.

Δημήτριο Παπακωνσταντίνου

3) Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κων/νο Υφαντή

(Υπεύθυνο για την εποπτεία & συντονισμό δράσεων σε

θέματα ύδρευσης στο Δήμο Δωρίδος)

ΚΟΙΝ: Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ»

ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ

 

ΘΕΜΑ:  ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ.

Αξιότιμοι Κύριοι.

Ύστερα από τις συχνές διακοπές υδροδότησης στην Τοπική μας Κοινότητα το τελευταίο διάστημα, και αφού παρά τις όποιες παρεμβάσεις του Δήμου μέχρι σήμερα αυτές συνεχίζονται ακόμα και καθημερινά, σας γνωρίζω τα παρακάτω προβλήματα που καταγράφονται σήμερα και για τα οποία ο Δήμος δεν έχει φροντίσει να επιλύσει παρά τις σχετικές μου ενημερώσεις.

 1. ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ

Όπως γνωρίζετε στην κοινότητά μας ήταν εγκατεστημένα και λειτουργούσαν δύο ταχυδιυλιστήρια (το παλαιό της τέως Κοινότητας Μαλανδρίνου και το νέο που τοποθετήθηκε μετά την λειτουργία των Φυλακών Μαλανδρίνου). Και στα δύο ταχυδιυλιστήρια από την κατασκευή τους γινόταν ανελλιπώς, πριν από κάθε καλοκαιρινή περίοδο, το ετήσιο SERVICE και ο έλεγχος καλής λειτουργίας από την κατασκευάστρια εταιρεία με ευθύνη και σχετική δαπάνη του Δήμου. Σας είναι γνωστό ότι δυστυχώς η κατασκευάστρια εταιρεία έχει πλέον των δύο ετών να επισκεφθεί την τοπική μας κοινότητα για το απαιτούμενο ετήσιο  SERVICE και έλεγχο καλής λειτουργίας των μηχανημάτων μας.

Επίσης με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ύστερα από παρεμβάσεις εντεταλμένων τεχνικών του Δήμου Δωρίδας έχουν αφαιρεθεί ειδικά εξαρτήματα (αντλίες χλωρίωσης, ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες) από το παλιό ταχυδιυληστήριο προκειμένου να τοποθετηθούν στο νέο για την αποκατάσταση βλάβης που παρουσιάστηκε με αποτέλεσμα το παλιό μας διυλυστήριο ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας και καλής λειτουργίας, σήμερα να αδυνατούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάθε ανάγκη παράλληλης λειτουργίας ή περίπτωση βλάβης του νέου διυλυστηρίου.

 1. ΔΙΚΤΥΑ

Είναι γνωστό στους αρμοδίους του Δήμου ύστερα από παραστάσεις μου αλλά και συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες για σοβαρές διαρροές που παρουσιάζονται στα δίκτυα υδροδότησής μας, δυστυχώς χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει καμία παρέμβαση από υδραυλικό του Δήμου ή εξωτερικό συνεργάτη για την αποκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα:

Α) Στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από την λίμνη του μόρνου σε φρεάτιο που βρίσκεται μεταξύ της θέσης ¨Πύρνος¨ και του οικισμού Λεύκας υφίσταται από την χειμερινή ακόμη περίοδο μεγάλη διαρροή. Αποτέλεσμα αυτής είναι πλέον τόσο η μη επάρκεια αδιύλιστου νερού όσο και η κατασπατάληση ανταποδοτικών εσόδων της Τοπικής μας Κοινότητας με την γιγάντωση των δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος για την συνεχή λειτουργία των αντλιών που είναι τοποθετημένες στην λίμνη του Μόρνου.

Β)  Σε φρεάτιο εφαπτόμενο με το αντλιοστάσιο στην θέση «ΑΣΠΡΟΒΡΥΣΗ» είναι σπασμένος ο κεντρικός αγωγός που υδροδοτεί τις κατοικίες «ΧΑΝΙ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ» (εφαπτόμενες στην Ε.Ο. Άμφισσας-Λιδωρικίου). Αποτέλεσμα της βλάβης αυτής είναι η κατασπατάληση του νερού της πηγής «Ασπρόβρυσης» και όμοια ως ανωτέρω η συνεχή λειτουργία των γεωτρήσεων που παροχετεύονται στην εν λόγω δεξαμενή.

Επιπρόσθετα δε σας γνωρίζω ότι πλέον και ύστερα από τις συνεχιζόμενες διακοπές νερού εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης του δικτύου υδροδότησης του οικισμού Χάνι Καρανάσου.

Γ) Διαρροές νερού επίσης παρατηρούνται σε φρεάτια βανών που βρίσκονται πλησίον της οικίας Νικολάου Γ.Καρανάσου και Ρήγα Απ.Ρήγα.

 1. ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Είναι γνωστό στην δημοτική αρχή ότι ύστερα από βλάβη υπογείου καλωδίου της γεώτρησης στη θέση «Παναγία» ο κεντρικός αγωγός ρεύματος έχει αντικατασταθεί «πρόχειρα» με επιφανειακό αγωγό χωρίς κανένα μέσο προστασίας με αποτέλεσμα πλέον των τριών ετών να εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε βάρος των διερχομένων και των πλησιέστερων στο σημείο κατοίκων.  Το γεγονός αυτό έχει υποδειχθεί με αυτοψία στον τότε αντιδήμαρχο κ. Κ. Υφαντή καθώς και σε μηχανικούς του Δήμου.

 1. ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ

Από τα τέλη Απριλίου έχει ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου με την διάθεση της υδροφόρας και η οποία διαθέτει αντλία & μάνικα εκτόξευσης νερού υπό πίεση για τον καθαρισμό των δεξαμενών χωρίς και αυτό να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

 1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Πρόσφατα εγκαταστάθηκε από τον Δήμο στην Κοινότητά μας σύστημα ασύρματης τηλεμετρίας για την παρακολούθηση, με χρήση του διαδικτύου, της στάθμης δεξαμενών και της λειτουργίας αντλιοστασίων. Και εδώ πάλι με λύπη μας διαπιστώνουμε σήμερα ότι ο εν λόγω εξοπλισμός λειτουργεί μόνο για την παρακολούθηση του τμήματος που αφορά την απρόσκοπτη υδροδότηση των φυλακών και ότι δεν έχει συνδεθεί σε καμία δεξαμενή ή γεώτρηση που υδροδοτεί τον οικισμό μας σύμφωνα με τα όσα αρχικά είχαν σχεδιαστεί και προκειμένου ο Δήμος να παρεμβαίνει και να προλαμβάνει τις διακοπές υδροδότησης.

6.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Τέλος όπως γνωρίζετε η καλή λειτουργία όλων των συστημάτων υδροδότησης τόσο του οικισμού μας όσο και των φυλακών χρήζει της καθημερινής επιτήρησης και παρακολούθησης ειδικά και αναγκαία τους καλοκαιρινούς μήνες. Γεγονός που πράττει ο δήμος με την ανάθεση των καθηκόντων αυτών σε όργανό του. Όμως και εδώ παρατηρούμε ότι το εν λόγω άτομο εκτελεί και άλλα καθήκοντα με αποτέλεσμα πολλές φορές πραγματικά να αδυνατεί να παρέμβει σε κάθε ανάγκη μας αφού μπορεί να βρίσκεται σε ορεινές κοινότητες της Δ.Ε. Βαρδουσίων ή της Δ.Ε. Ευπαλίου.

Κύριε Δήμαρχε,

Αντιλαμβάνεστε ότι το εν λόγω πρόβλημα έχει αγγίξει πλέον τα όριά του και ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν ακόμη και σε βάρος των κατοίκων του οικισμού μας είναι πλέον ορατοί.

Για το λόγω αυτό σας παρακαλώ όπως άμεσα προγραμματίσετε επίσκεψη-αυτοψία στην τοπική μας Κοινότητα προκειμένου και ο ίδιος να διαπιστώσετε τα ανωτέρω και όπως μεριμνήσετε για την επίλυση αυτών καθώς ήδη διανύουμε την θερμή καλοκαιρινή περίοδο.

                                                           Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας                                                                                         Μανιτάρας Θεοχάρης       

 

             

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Τ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ &
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου το αριθ. 6/13-07-17 έγγραφό του προς το Δήμο Λιδωρικίου σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στην υδροδότηση της τοπικής μας Κοινότητας και ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί μόνο η βλάβη στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από την Λίμνη Μόρνου καθώς και η λειτουργία των γεωτρήσεων.
Στην συνέχεια ζήτησαν και έλαβαν το λόγο κάτοικοι της Τοπικής μας Κοινότητας οι οποίοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία και αγανάκτησή τους για την μη αποκατάσταση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην υδροδότηση της Τοπικής μας Κοινότητας.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Το Τοπικό Συμβούλιο αφού έκανε έλαβε υπόψη του:
• Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην υδροδότηση της Τοπικής μας Κοινότητας.
• Το αριθ. 6/13-07-17 έγγραφο του Προέδρου προς το Δήμο Λιδωρικίου.
• Την κοινωνική αναστάτωση και τις αντιδράσεις των κατοίκων όπως αυτές εκφράστηκαν προφορικά και ενυπόγραφα στο Τοπικό μας Συμβούλιο (βλ. συνημμένες υπογραφές οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος πρακτικού).

 • Το γεγονός ότι τα προβλήματα στην υδροδότηση εγκυμονούν κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας, και ύστερα από διαλογική συζήτηση,

Αποφασίζει ομόφωνα

Η ανοχή στην αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να επιλύσει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα που παρουσιάζονται στην υδροδότηση της Τοπικής μας Κοινότητας και άπτονται της δημόσιας υγείας δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί.
Καλούμε τον κ. Δήμαρχο και κάθε αρμόδιο της Δημοτικής Αρχής όπως ενός ΠΕΝΤΕ (5) ημερών να μεριμνήσουν για:

 • Την αποστολή τεχνικού συνεργείου στην κοινότητά μας για την αποκατάσταση των διαρροών στα δίκτυα υδροδότησής μας.
  • Να αποκατασταθεί η λειτουργία του παλαιού διυλιστηρίου και να γίνει το ετήσιο SERVICE στο νέο από την κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να μας χορηγηθεί βεβαίωση καλής-ασφαλούς λειτουργίας τους.
  • Να διατεθεί το βυτιοφόρο όχημα του δήμου για το καθαρισμό της δεξαμενής αδιύλιστου νερού όπου παρατηρείται συγκέντρωση λάσπης.
  • Να αποκατασταθεί η ασφαλής ηλεκτροδότηση στην γεώτρηση στην θέση «ΠΑΝΑΓΙΑ».
  • Να εξασφαλιστεί η καθημερινή επιτήρηση της λειτουργίας των χλωριωτών του διυλιστηρίου από τον υπεύθυνο που έχει ορίσει ο Δήμος καθώς αυτό δεν επιτυγχάνεται σήμερα.
 • Να χορηγηθούν αντίγραφα των αποτελεσμάτων πρόσφατων αναλύσεων νερού της Τοπικής μας Κοινότητας καθώς δεν έχουμε λάβει γνώση ούτε έχουμε ενημερωθεί για την λήψη δειγμάτων.
 • Να συνδεθούν στο σύστημα τηλεμετρίας οι δεξαμενές και οι γεωτρήσεις υδροδότησης της Τοπικής μας Κοινότητας προκειμένου να προλαμβάνονται οι διακοπές υδροδότησης.

Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία το τοπικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Η παρούσα απόφαση μαζί με αριθ. 6/13-07-17 έγγραφο του Προέδρου προς το Δήμο Λιδωρικίου να κοινοποιηθεί στους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και στον κ.Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας.

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξ. Αριθμό 2/2017

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου

Τα Μέλη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: