Αναρτήθηκε από: avradoridas | 22/12/2016

Σε δυο τμήματα σπάει το «πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή» από τον Π.Σκουρλέτη «Πετάνε» τα αντισταθμιστικά

22-81010zikos-Δεν περιλαμβάνεται στο τμήμα που χαρακτηρίστηκε «επείγοντος χαρακτήρα» και ψηφίζεται έως τα τέλη του έτους. -Μετά τις γιορτές προωθείται το υπόλοιπο και αναμένεται επίσης να μην περιλαμβάνονται τα αντισταθμιστικά.

Σε δυο μέρη σπάει το περιβόητο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή, όπως σας είχαμε ενημερώσει από το Νοέμβριο και τα περιβόητα αντισταθμιστικά που έκανε σημαία ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης δεν αναμένεται να είναι μέσα.

Σε τρία κομμάτια

Ειδικότερα, όπως ενημερωθήκαμε από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, το ένα μέρος του πολυνοσχεδίου θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει όσες διατάξεις χαρακτηρίστηκαν επείγουσες και θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην επίλυση διαδικαστικών – διοικητικών προβλημάτων των ΟΤΑ, που δημιουργούν δυσλειτουργίες.

Το δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο κύριος όγκος των διατάξεων θα προωθηθεί αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και εκεί δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται το άρθρο που αφορά την επιβολή αντισταθμιστικών ύψους 1 λεπτό ανά κυβικό.

Στα δυο τμήματα αυτά δεν θα συμπεριλαμβάνεται ένα μέρος του, με λίγα άρθρα, μέσα στο οποίο αναμένεται να είναι και το θέμα που καίει τους δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδας. Η επίσημη τοποθέτηση για αυτό το μέρος του πολυνομοσχεδίου είναι ότι θα μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο. Η ανεπίσημη όμως είναι ξεκάθαρη και ισχυρίζεται ότι αυτές οι διατάξεις δεν μπορούν να προωθηθούν, είτε γιατί προκαλούν οικονομική επιβάρυνση, είτε γιατί κρίνονται ανώριμες οι συνθήκες.

Ούτε ο Κουρουμπλής θα το έστελνε για ψηφοφορία

Καλά γνωρίζοντες στο υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζονται ότι ο κ. Κουρουμπλής αφενός γνώριζε ότι φεύγει από το υπουργείο και αυτό το πολυνομοσχέδιο περιελάμβανε κάποιες διατάξεις που ήξερε ότι δεν μπορούσε να προωθήσει, αλλά τις συμπεριέλαβε ως μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους Δημάρχους. «Ούτε και ο κ. Κουρουμπλής το προωθούσε. Αυτό, όπως ήταν στην τελική του μορφή δεν θα έφτανε ποτέ σε ψηφοφορία. Γι’ αυτό άλλωστε και το είχε παγώσει», μας λέει παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.

Μας υπενθυμίζει δε, ότι σε υπουργικό συμβούλιο διαφώνησαν κάθετα αρκετοί υπουργοί, κυρίως με το θέμα των αντισταθμιστικών και κάποια άλλα άρθρα, μετά τις δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει για το θέμα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν νέα επιβάρυνση στους καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ για το θέμα αυτό. Μάλιστα, μας δίνει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά τον έτερο δήμο της περιοχής μας. «Ο Δήμος Δελφών δεν έχει πληρώσει ποτέ για τα κυβικά νερού που παίρνει. Όταν όμως μπει αντισταθμιστικό τέλος για κάθε κυβικό του δήμου Δελφών η εταιρεία θα αποδίδει 1 λεπτό ανά κυβικό. Πως θα το αποδίδει αφού δεν θα εισπράττει; Θα δίνει δωρεάν νερό, θα πληρώνει και από πάνω; Και κάτι άλλο, αν πάρουν οι δυο δήμοι αντισταθμιστικά για τη Λίμνη του Μόρνου, δεν θα αξιώσουν και άλλοι –και δικαίως- να πάρουν αντισταθμιστικά. Εδώ, δεν πρόλαβε να τεθεί το θέμα και ξεσηκώθηκε όλη η χώρα», καταλήγει.

Έμεινε χωρίς αφήγημα η Δημοτική Αρχή

 Η Δημοτική Αρχή Δωρίδας είχε επενδύσει όλη της την πολιτική ύπαρξη στα αντισταθμιστικά. Μιας που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει το παραμικρό έργο να επιδείξει ο μύθος του κυνηγιού μιας μεγάλης χίμαιρας ήταν εξαιρετικά βολικός.  Πλέον, το υπουργείο «κόβει» κάθε ελπίδα και κάθε συζήτηση, αλλά η Δημοτική Αρχή που παρακολουθεί τις εξελίξεις δεν τοποθετείται, ίσως μη έχοντας και τι να πει. Αν επιμείνει στο «στόχο» που έχει χαράξει για τα αντισταθμιστικά, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να έχει βάση, θα πρέπει να κινηθεί νομικά. Μια μακροχρόνια δικαστική εμπλοκή με αβέβαια αποτελέσματα για να μην πούμε με εκ προοιμίου αρνητικά αποτελέσματα, θα έχει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Η πλειοψηφία και όλες οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου γνωρίζουν καλά ότι μπορούν να πάρουν κάποια αντισταθμίσματα σε έργα σχετικά εύκολα. Ένα – δυο μεγάλα έργα και μια συμφωνία ώστε το 50% του προγράμματος εταιρικής ευθύνης να γίνεται έργα για την ορεινή περιοχή της Δωρίδας είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και άμεσα.

Πέρα όμως, από τον τρόπο που ο κ. Καπεντζώνης και οι συνεργάτες του θα αποφασίσουν να προχωρήσουν για το εν λόγω ζήτημα, οι όποιες κινήσεις τους δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ένδεια της Δημοτικής τους Αρχής στην παραγωγή έργου, γιατί πολύ απλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο και φυσικά γιατί σε καμιά περίπτωση το κυνήγι μιας χίμαιρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απραξία μιας ολόκληρης παράταξης.

Τέλος, τώρα που βγήκε από την κουβέντα το θέμα των αντισταθμιστικών, που για τους περισσότερους δεν είχε μπει και ποτέ, η Δημοτική Αρχή Δωρίδας θα πρέπει να βρει ένα άλλο αφήγημα για τους δημότες της ή επιτέλους να αναγκαστεί να προχωρήσει στην παραγωγή δικούς της έργου, αν θέλει να έχει κάτι να δείξει στο τέλος της πενταετίας.

πηγή: Η Ώρα της Φωκίδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: