Αναρτήθηκε από: avradoridas | 12/10/2015

Φορο – σοκ για τα μεσαία εισοδήματα

ImageCANNN65X

Το πρώτο «κύμα» μέτρων σκληρής λιτότητας που πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, κυρίως με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων με στόχο να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Το «πακέτο» των επώδυνων 48 προαπαιτούμενων που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου μέχρι και σήμερα στις 9 το πρωί, φέρνει νέες επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του Δημοσίου, ασφαλισμένους και επιχειρήσεις, καθώς, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τα εξής:

1. Αναδρομική αύξηση από φέτος της φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

2. Είσπραξη ΕΝΦΙΑ από το πρώτο ευρώ, αφού ο φόρος είναι απαιτητός από την εφορία εάν ξεπερνά το 1 ευρώ.

3. Αναδρομική επιβολή ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και σε παραδοσιακούς οικισμούς και ακίνητα άνω των 100 ετών.

4. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

5. Αυστηρότατες ποινές, που φτάνουν μέχρι και φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών, για όσους διαπράττουν «εγκλήματα φοροδιαφυγής».

6. Άρση του άβατου σε θυρίδες και τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους φοροδιαφεύγουν, με δέσμευση του 50% των χρηματικών ποσών και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου.

7. Κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, ή την έκδοση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, με την επιβολή όμως του προβλεπόμενου φόρου εισοδήματος και των προσαυξήσεων αλλά και με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων.

8. Μείωση δόσεων ή και αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει ή δεν ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

9. Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εφαρμογή των γενικών ορίων ηλικίας που είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

10. Κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για επιχειρήσεις.

Έπεται φυσικά το μεγάλο «τσουνάμι» του ασφαλιστικού, με ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων, προκειμένου να δοθούν στη χώρα μας η τρίτη και τελευταία υποδόση του πρώτου μεγάλου «πακέτου» των 26 δισ. ευρώ, ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά πρωτίστως τα 15 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Και όλα αυτά φυσικά για να καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει τις «εξετάσεις» της πρώτης αξιολόγησης, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των αντικρουόμενων θέσεων της Ε.Ε. και τουΔΝΤ όσον αφορά την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: