Αναρτήθηκε από: avradoridas | 20/09/2014

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Με την ισχύουσα νομοθεσία η χρήση βοσκοτόπων για τη φετινή εξισωτική

8C0F26F3F06B1C53F5A3D49C5AF48DD1Με δύο εγκυκλίους του, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μόσχος Κορασίδης, ξεκαθαρίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση των βοσκοτόπων, που σχετίζονται άμεσα με την πληρωμή της εξισωτικής και διευκρινίζει ότι για τη μεταβατική περίοδο του 2014 μπορούν οι Ο.Τ.Α. να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS-GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – εκτροφής στο ΟΣΔΕ.

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη εγκύκλιο, καθορίζεται ο ορισμός της έννοιας «βοσκότοπος» και επιδιώκεται η οριοθέτηση, η χαρτογράφηση και η ορθολογική διαχείριση και χρήση των βοσκοτόπων της χώρας, ενώ απαιτείται η έκδοση δύο Υπουργικών Αποφάσεων για να τεθεί σε ισχύ το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους και θα αφορούν την επόμενη χρονιά.

Η πρώτη εγκύκλιος

ΘΕΜΑ: Νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση και διαχείριση των βοσκοτόπων (άρθρο 60 του ν. 4264/2014)

Με το άρθρο 60 του ν. 4264/2014 (ΦΕΚ Α ́ 118) τροποποιήθηκε το άρθρο 103 του ν.δ. 86/1969 (ΦΕΚ Α ́ 7), σχετικά με θέματα βοσκής. Με τις νέες διατάξεις καθορίζεται ο ορισμός της έννοιας «βοσκότοπος» και επιδιώκεται η οριοθέτηση, η χαρτογράφηση και η ορθολογική διαχείριση και χρήση των βοσκοτόπων της χώρας.

Για να τεθεί σε ισχύ το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο Υπουργεία επεξεργάζονται τα σχέδια των σχετικών κανονιστικών πράξεων, ώστε αυτές να εκδοθούν έως το τέλος τους έτους.

Όσον αφορά την κατανομή και διάθεση των βοσκήσιμων εκτάσεων της περιόδου 2014 (πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου) εφαρμόζονται οι μέχρι την 15η Μαΐου 2014 ισχύουσες διατάξεις δηλαδή αυτές πριν τη δημοσίευση του ν. 4264/2014.

Το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1.1.2015, χρόνο έναρξης εφαρμογής και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων.

Η δεύτερη εγκύκλιος

Θέμα: «Χρήση και διαχείριση των βοσκοτόπων (άρθρο 60 του ν. 4264/2014–μεταβατική περίοδος 2014)»

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 1872/103053/12-08-2014 (ΑΔΑ:7ΥΡΙΒ-ΧΗΥ) εγγράφου μας και με αφορμή ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας αναφορικά με το θέμα, σας ενημερώνου ότι:

1.Για τη διευκόλυνση του έργου σας, κατά τη μεταβατική περίοδο του 2014 δύνανται οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS-GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας–Εκτροφής στο ΟΣΔΕ.

  1. Οι ΟΤΑ θα προμηθεύονται τους παραπάνω χάρτες από τους αρμόδιους για την περιοχή τους πιστοποιημένους Φορείς Β ́ βαθμού υποβοήθησης των παραγωγών. Τα σχετικά αποσπάσματα χαρτών θα συνοδεύονται από προτεινόμενες σε επίπεδο γεωργών κατανομές με βάση τις επιλέξιμες (για τους σκοπούς κοινοτικών ενισχύσεων) και λοιπές εκτάσεις βοσκοτόπων της περιοχής αρμοδιότητάς του κάθε ΟΤΑ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: